1 2 3 4

11 Mayıs 2012 Cuma

Eğitimciler 5 Yaş'a Tepkili!

Okula başlama yaşının 5 yaşa indirilmesini eğitimciler uygun bulmuyor. İşte nedenleri :


 1. MEB, 2011-2012 istatistiklerini henüz yayınlamadı. 2010-2011 verilerini baz aldığımızda 1. sınıfa başlayan öğrenci sayısının 1.4 milyon olduğunu görüyoruz. Bu yıl anaokuluna gitmeden 1. sınıfa başlayacaklarla birlikte bu sayı neredeyse ikiye katlanacak. Bu durumda MEB’in okul-derslik ve bir ölçüde öğretmen olanakları bu artışı karşılayabilir mi? Kalabalık sınıflarda okuma-yazma öğrenme ve öğretme işi çileye dönüşmez mi?

2. MEB, ikili öğretimden tam güne geçmeye çalışıyor. Yıllardır çabalar bu yönde. Bu düzenleme ile ikili öğretim yapan okulların sayısı artmayacak mı?

3. Bu yıl 1. sınıfta yaşanacak yığılma, çocuklarımızı üniversiteye girişe kadar her düzeydeki sınavda takip etmeyecek mi? Sistemi sınav odaklı olmaktan çıkarmadan yapılacak böyle bir düzenleme bir neslin daha kaybı anlamına gelmiyor mu?

4. Anaokulunu bitirmiş çocuklar ile anaokulu eğitimi almadan gelen çocuklar arasındaki bilişsel farklılık, hazır bulunuşluk düzeyi öğrenme ortamında sorun yaratmaz mı?

5. 72 ayını doldurmuş çocuklar ile 60 ayını doldurmuş çocukların aynı okul ortamında bulunmaları -sınıf demiyorum, muhtemelen mümkün olan okullarda sınıfları ayırmayı düşünürler- fiziksel farklılığa bağlı olarak dengesizlik oluşturmaz mı?

6. Sınıf öğretmenlerinin 5 yaş çocuğuna nasıl yaklaşacakları ile ilgili pedagojik alt yapısı var mı?

7. Öğretim programlarımız bu sisteme göre tasarlanmadı. Programlarda revizyona gitmeden eylül ayında bu uygulamayı başlatmak doğru mu?

 Dünya ülkeleriyle bir kıyaslama yapacağımız zaman UNESCO verilerini, Avrupa ülkeleri için Eurydice (Avrupa Eğitim Bilgi Ağı) diye bir kuruluşun verilerini esas alırız. Eurydice’te okula başlama yaşıyla ilgili olarak şu tablo yer alıyor:

       FourNorthern IrelandFiveEngland, Malta, Netherlands, Scotland, Wales
SixAustria, Belgium, Cyprus2, Czech Republic, Denmark3, France, Germany, Greece4, Hungary5, Iceland, Republic of Ireland, Italy, Liechtenstein, Luxembourg6, Norway, Poland7, Portugal, Romania8, Slovakia, Slovenia, Spain, Turkey ,Seven
Bulgaria, Estonia,Finland, Latvia9, Lithuania, Sweden
Görüldüğü üzere çoğu ülkede okula başlama yaşı 6. Çokça örnek gösterilen Finlandiya’da 7. Ama biz eğitimciler demografik yapı örtüşmediği için Finlandiya’yı beğenir, kıyaslamalarımızı Almanya ve Fransa ile yaparız. Onlarda da okula başlama yaşı 6. Danimarka, 2008 yılında okula başlama yaşını 7’den 6’ya çekmiş. Danimarka’nın nüfusu, 1. sınıfa başlayan öğrenci sayısı, alt yapı olanakları düşünüldüğünde sistem bunu kaldırmış olabilir. Ama bizim sistemimiz bu tarz değişiklikleri kaldıramaz. Daha da ilginci Danimarka gibi benzer şekilde okul yaşını 7’den 6’ya düşüren Polonya, bunu 2009-2012 yıllarına yaymış.
     İngiltere’yi çok örnek veriyorlar. İngiltere’de okullarda yardımcı öğretmenlik diye bir uygulama olduğunu biliyor mu insanlar? Aynı sınıfa iki öğretmen girer ve yükü paylaşır. Böyle bir örnek bizimle mukayese edilebilir mi?

0 yorum:

Yorum Gönder